بیماری درد مچ دست بیماری دردناکی است که برروی تاندون های شست دست تاثیرمیگذارد، زمانیکه شما دچار این بیماری شوید با چرخاندن مچ دست ،مشت کردن دست وهنگام گرفتن اشیاء با مشکل و درد مچ دست مواجه می شوید. اگر چه هنوز دلیل اصلی بیماری دکوئروین یا درد شست و مچ دست ناشناخته است. اما انجام فعالیت هایی که باعث حرکت های مکرر دست و مچ دست می شود مانند ورزش گلف، ورزش هایی که از راکت استفاده می شود و بلندکردن یک کودک می تواند باعث تشدید این بیماری شود.
علایم
از جمله علائم درد مچ دست که فرد در خود مشاهده میکند عبارتست از:
1- درد شست دست
2- ورم درنواحی اطراف شست دست
3- ایجاد اشکال در هنگام حرکت شست ومچ دست با انجام فعالیت هایی مانند چنگ زدن و یا محکم گرفتن اشیاء
4- ایجاد احساس چسبندگی و افت و خیز در شست هنگام حرکت آن
5- درد مچ دست
زمانیکه این اختلال در طولانی مدت درمان نشود، می تواند باعث گسترش درد از ناحیه شست به پشت ساعد شود انجام حرکاتی مانند چنگ زدن یا نیشگون می تواند باعث تشدید درد مچ دست و شست شود.
علت
استفاده بیش از حد از مچ دست منجر به بروز بیماری و درد در منطقه شست و مچ دست میشود. هنگامی که حرکاتی مانند گرفتن شیء، نیشگون زدن، چنگ زدن و فشردن شیء را انجام میدهید، از دو تاندون اصلی مفصل مچ دست و ناحیه زیرین شست استفاده میکنید. این تاندونها به طور طبیعی در یک تونل کوچک قرار دارند که آنها را به مچ دست متصل میکند و به صورت لغزشی حرکت میکنند. اما در صورت انجام حرکات مکرر، پوشش و پوست اطراف این تاندونها آسیب میبیند و باعث میشود تاندونها محدود و گرفته شوند. عوامل دیگری که میتوانند منجر به بروز بیماری و درد در مچ دست شوند عبارتند از:
1- آسیب دیدگی های مستقیم به مچ دست مانند دررفتگی مچ دست و تاندون ها، که باعث جراحت بافت ها و محدودیت در حرکت تاندون ها و درد شست و مچ دست می شود
2- التهابات آرتروز مانند بیماری آرتروز روماتیسمی باعث درد مچ دست می شود.
افرادی که بین سنین 30 تا 50 سال هستند در خطر بروز این اختلال بیشتر از بقیه افراد قرار دارند خطر بروز بیماری درد مچ دست در خانمها به دلیل بارداری بیشتر از آقایان است. پرستاران کودک به دلیل اینکه ازشست خود به عنوان اهرم بارها درروز برای بلندکردن کودک استفاده میکنند دچار بیماری درد شست و مچ می شوند شغل ها و فعالیت هایی که باعث حرکات مکرر مفصل دست و مچ دست میشود، می تواند منجر به بروز بیماری درد مچ دست شود.
زمان مراجعه به پزشک
در صورتیکه موارد زیر را انجام داده اید و هنوز دچار درد مچ دست هستید با پزشک مشورت کنید:
1- جلوگیری از حرکت شست در یک جهت به صورت مکرر تا جاییکه امکان دارد به منظور کاهش درد دست و درد شست.
2- جلوگیری از نیشگون گرفتن به وسیله شست و چرخش مچ دست
3- به کاربردن یخ در مفصل مچ دست آسیب دیده
4- مصرف داروهای ضدالتهاب بدون استروئید مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
در صورتیکه با انجام فعالیت های روزانه درد مچ دست ایجاد شود حتما به دنبال راه های درمانی باشید.
تشخیص
برای تشخیص بیماری و درد مچ دست، پزشک ابتدا مفصل دست و مچ دست را به صورت فیزیکی معاینه میکند و درد دست را با فشار به مناطق شست و مچ دست ارزیابی میکند. سپس پزشک یک آزمون انجام میدهد که در آن بیمار باید مچ دست را به سمت کف دست خم کند و انگشتان دیگر را به سمت دست خم کند. سپس باید مچ دست را به سمت انگشت کوچک خم کند. اگر این حرکات باعث درد در منطقه شست و مچ دست شود، فرد ممکن است مبتلا به بیماری درد مچ دست باشد. برای تشخیص بیماری درد مچ دست، انجام آزمونهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس لازم نیست.
درمان
روش های درمانی برای بهبود بیماری درد شست و مچ دست شامل مصرف دارو و درمان های فیزیوتراپی و درمان بر اساس شغل افراد یا جراحی است. رفع درد مچ دست در صورتیکه به موقع و سریع انجام شود، می تواند نتیجه بخش باشد. در صورتیکه فرد انجام فعالیت ها مکرر را متوقف نکند درد مچ دست مجدد به مفصل و استخوان دست باز میگردد. در صورتیکه درمان سریع آغاز شود، علائم بیماری بعد از گذشته 4 تا6 هفته بهبود میابد. در صورتیکه علائم این بیماری در بارداری ایجاد شود در ماه های آخر بارداری یا هنگامی که شیردهی متوقف شود، علائم هم بهبود میابد.
درمان اولیه
درصورتیکه درمان درد مچ دست به جراحی نیاز نداشته باشید، انجام مراقبت های لازم باعث جلوگیری از آسیب دیدگی می شود، این مراقبت ها در زیر توضیح داده شده است:
1- استفاده از آتل یا بریس برای بی تحرک نگهداشتن شست و مچ دست و استراحت دادن این ناحیه در صورتی که پزشک تجویز کرده باشد
2- جلوگیری از حرکات مکرر شست تا حد امکان برای بهبود درد شست دست
3- جلوگیری از نیشگون گرفتن بوسیله شست زمانیکه مچ دست را به طرفین می چرخانید.
4- استفاده از یخ روی مفصل آسیب دیده
5- انجام تمریناتی که پزشک توصیه کرده است
6- توجه لازم به انجام فعالیت هایی که باعث ایجاد درد، تورم و سوزش در شست و مچ دست می شود و جلوگیری از انجام آن و مطلع کردن پزشک از این علائم
دارو
برای کاهش ورم و درد مچ دست پزشک مصرف داروهای ضدالتهاب بدون استروئید مانند ایبوپروفن و ناپروکسین را به بیمار توصیه می کند، پزشک همچنین ممکن است تزریق داروی کورتیکواستروئید در پوشش تاندون ها را برای کاهش تورم و درد شست دست توصیه کند. در صورتیکه درمان در6هفته ابتدائی بروز علائم بیماری آغاز شود. اکثر افراد بعد از تزریق کورتیکواسترئید به صورت کامل ریکاوری و احیا می شوند و اغلب با اولین تزریق بهبود میابند.
فیزیوتراپی
همچنین، شما ممکن است به منظور درمان به پزشک فیزیوتراپی مراجعه کنید. پزشک فیزیوتراپی عادات شما در انجام فعالیتها را بررسی میکند و روشهایی را به شما نشان میدهد تا فشار روی مفصل مچ دست را کاهش دهید. همچنین، او تمریناتی را برای افزایش استقامت عضلات، کاهش درد مچ دست و محدودیت آسیب دیدگی تاندونهای مچ دست و بازو به شما آموزش میدهد. پزشک فیزیوتراپی ممکن است از اسپلینت برای مفصل و استخوان مچ دست استفاده کند تا حرکت مچ دست و شست را محدود کند.
جراحی
درصورتیکه بیماری درد مچ دست بسیارجدی باشد پزشک انجام جراحی را به بیمار توصیه می کند. پزشک در این جراحی پوشش اطراف تاندون ها و تاندون های مچ دست را بررسی میکند و پوشش را باز میکند و با کاهش فشار باعث می شود که تاندون ها آزادانه روی تونل ها بلغزند و حرکت کنند. پزشک درمورد موارد بعد از جراحی مانند استراحت، انجام تمرینات توانبخشی و استقامتی به شما نکاتی را متذکر خواهد شد شما بعد از انجام جراحی به پزشک فیزیواتراپی معرفی خواهید شد او با آموزش تمرینات استقامتی به شما برای انجام فعالیت های روزانه وجلوگیری از ایجاد آسیب دیدگی بعدی کمک میکند
عوارض
در صورتیکه بیماری درد مچ دست درمان نشود، می تواند استفاده مطلوب از دست و مچ دست را با مشکل مواجه کند. در صورتیکه تاندون ها به نحوه مطلوبی در تونل ها نلغزد و حرکت نکند باعث محدودیت در حرکت می شود.
در هنگام بروز درد مچ دست و شست در صورتی که درد مفصل و استخوان دست پایدار بود، باید به پزشک مراجعه کرد. بیماران معمولا با درمان های بدون جراحی درمان می شوند و فقط تعداد کمی از بیماران نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند. بیماری درد مچ دست در بارداری معمولا بعد از زایمان برطرف می شود اما در صورت بهبود نیافتن آن باید به پزشک مراجعه کرد. این درد می تواند در دست چپ یا راست بوجود آید.