مفصل ران یک مفصل گوی و حفره‌ای است که به حرکت پاها هنگام انجام فعالیت‌های روزمرّه‌ای چون راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله‌ها کمک می‌کند. این مفصل با وجود برخورداری از یک دامنه حرکتی مناسب، بسیار پایدار است و به ندرت، حتی پس از وارد شدن ضربه‌ی شدید، دچار دررفتگی و درد باسن و لگن می‌شود.

درد استخوان لگن مشکل رایجی است که میتواند به دلائل متعددی ایجاد شود. شناسایی محل دقیق درد لگن سرنخ مهم و موثری در تشخیص علت درد باسن است. اختلالات ناحیه لگن باعث ایجاد درد در ناحیه داخلی مفصل لگن وکشاله ران میشود. درد لگن درناحیه خارجی لگن، ناحیه بالای ران و بالای باسن معمولا ناشی از اختلال در ماهیچه ها، لیگامنت های، تاندون ها و بافت های نرم دیگری در اطراف مفصل لگن است. علت درد باسن در بعضی از مواقع می تواند بیماری دیگر نواحی بدن مانند اختلال در ناحیه تحتانی مفصل کمر و زانو ایجاد شود. به این نوع دردها، دردهای ارجاعی گفته میشود. در اکثر موارد اکثر درد لگن با درمان های خانگی و خود مراقبتی کنترل می شوند.

علت

لگن همانند ستون مهره ها یکی از قسمت های حیاتی و مهم بدن است. بروز درد استخوان لگن تاثیرات منفی روی زندگی فرد دارد. متاسفانه به دلیل اینکه از مفصل لگن خود به صورت منظم در زندگی روزمره استفاده می کنیم، این مفصل به راحتی می تواند آسیب پذیرشود. علت درد لگن می تواند ناشی از دلائل متعددی باشد. در صورتیکه دچار درد باسن شده اید، می تواند به یکی از دلایل زیر ایجاد شده باشد:

1-  بیماری آرتروز لگن

2-  التهاب در مفصل

3-  شکستگی استخوان یا آسیب های دیدگی های دیگر مانند افتادن یا ضربه خوردن

4-  تاندونیت یا التهاب تاندون ها

5-  کشیدگی ماهیچه ها

انواع مختلفی از بیماری ها و آسیب دیدگی ها می تواند باعث ایجاد مشکلات دراز مدت مفصل لگن شود. با مراجعه به پزشک می توانید از منبع دقیق درد لگن وعلت آن آگاه شوید.

علائم و نشانه ها

درد لگن در هر فردی بر اساس علت آن متفاوت است شما ممکن است به دلائل مختلفی با درد باسن مواجه شوید. درد لگن به دو شکل دردهای پایدار و موقت ظاهر میشود. درد شدید لگن و مزمن زمانی ایجاد میشود که مفصل لگن را در یک حالت خاص حرکت دهید. در صورتیکه دچار بیماری یا آسیب دیدگی در مفصل لگن باشید. علاوه بر درد باسن با عملکرد ناصحیح مفصل لگن هم مواجه می شوید. هم چنین ممکن است علائم زیر در لگن ایجاد شود:

  درد استخوان دنبالچه چیست؟ علت و درمان آن

1-  کاهش تحرک مفصل

2-  ایجاد ناراحتی هنگام وارد شدن وزن بدن روی ساق پای آسیب دیده

3-  ایجادسختی و گرفتگی در ماهیچه های اطراف مفصل

4-  ایجاد بی حسی در ناحیه لگن

5-  شنیدن صدای تق تق هنگام حرکت مفصل

درد استخوان لگن می تواند راه رفتن، ایستادن و حتی نشستن در موقعیت های مختلف را با مشکل مواجه کند. با انجام تمرینات مناسب و درمان می توان تحرک و راحتی را به مفصل بازگرداند.

hip pain horizontal

تشخیص

برای تشخیص علت درد لگن، پزشک ابتدا بیمار را به صورت فیزیکی معاینه می‌کند و هر گونه ضعف در مفصل را ارزیابی می‌کند. همچنین، برای ارزیابی بیماری و آسیب‌های دیگر در مفصل، پزشک ممکن است تست‌های دیگری را توصیه کند. این تست‌ها شامل تست‌های عکسبرداری مانند اشعه ایکس، اسکن استخوان، و ام‌آرآی (MRI) می‌شوند. با استفاده از این تست‌ها، پزشک می‌تواند بهترین تصویری را از وضعیت مفصل و هر گونه آسیب دیدگی یا بیماری مرتبط با آن دریافت کند.

درمان

برای کاهش و درمان درد استخوان لگن و باسن روش های مختلفی وجود دارد. درد باسن می تواند در بارداری و پس از زایمان نیز بروز کند و میزان شیوع آن در زنان به این دلایل بیشتر است. میزان موفقیت این درمان ها علاوه برتفاوت آن در هر فرد به دلایل بروز درد هم بستگی دارد. مثلا درمان ها برای کاهش درد لگن ناشی از بیماری آرتروز ترکیبی از چندین درمان است. برای انتخاب بهترین درمان درد لگن و رسیدن به نتیجه موفقیت آمیز حتما به پزشک مراجعه کنید و با مشورت او درمان ها را شروع کنید.

درمان خانگی

در صورتیکه دچار درد لگن شدید، نیازی نیست که بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید با انجام روش های درمانی در خانه این درد را کنترل کنید توصیه هایی که در ادامه توضیح داده شده است برای درمان درد بالای باسن موثر هستند:

1-  کاهش وزن درصورتیکه دچار اضافه وزن هستید. برای کاهش فشار روی مفصل لگن مقداری از وزن خود را کاهش دهید.

2-  ازانجام فعالیت هایی که باعث تشدید درد لگن می شود مانند دویدن در سرازیری خودداری کنید.

  علائم و درمان پوکی استخوان چیست؟

3-  کفش های پاشنه دار نپوشید و از ایستادن های طولانی مدت خودداری کنید.

4-  برای انجام تمرینات استقامتی به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنید.

5-  ازمسکن های بدون تجویز پزشک مانند پاراستامول و ایبوپروفن استفاده کنید

دارو

اکثر داروها به دو صورت با تجویزپزشک و بدون تجویز پزشک برای درمان بیماری آرتروز و کنترل درد لگن موثر است. داروهای رایجی که می تواند برای کاهش درد مصرف شود داروهای مسکن مانند آسپیرین و داورهای ضدالتهاب بدون استروئید، کورتیکواستروئید و داروهای خواب آور است.

تزریق

در بعضی موارد، برای کاهش التهاب‌هایی که منجر به درد می‌شوند، تزریق کورتیکواستروئید همراه با تزریق ممکن است انجام شود. پزشک در این روش، کورتیکواستروئید را مستقیماً در مفصل تزریق می‌کند. این روش تزریق، خطر عوارض جانبی که ممکن است با مصرف خوراکی داروها به وجود آید را کاهش می‌دهد. تزریق کورتیکواستروئید می‌تواند به منظور کاهش درد لگن، چندین بار در سال تکرار شود.

فیزیوتراپی

انجام درمان های فیزیوتراپی باعث افزایش استقامت و تحرک مفصل و حفظ تراکم استخوان ها می شود. تعدادی از افراد همراه با درمان های فیزیوتراپی دارو هم مصرف می کنند که فیزیوتراپ ها برای دستیابی به نتیجه مطلوب به آنها توصیه می کنند، که مصرف دارو را قطع کنند. پزشک فیزیوتراپی با ارزیابی حالت قرارگیری مفاصل،انعطاف و تحرک (چگونگی حرکت مفصل)استقامت، طرز راه رفتن، طول ساق پا درمان ها را به منظور بهبودی درد لگن و باسن شروع می کند.

زمانیکه یک یا چندین قسمت از مفصل ضعیف باشد با این ارزیابی ها باعث ایجاد درد باسن می شود. زمانیکه پزشک فیزیوتراپی علت بروز درد لگن را تشخیص داد. برنامه درمانی را برای درمان بیمار طراحی میکند معمولا افراد مبتلا به بیماری آرتروز باید درمان را 6 تا 10 هفته و 2 تا 3 مرتبه در هفته انجام دهند علاوه برتمریناتی که در مراکز فیزیوتراپی با کمک پزشک انجام میدهید. باید تمریناتی که هم پزشک برای خانه طراحی کرده است را برای رسیدن به نتیجه مطلوب  و بهبودی درد لگن انجام دهید.

تمرینات ورزشی

درمان درد لگن با ورزش شامل تمریناتی برای ماهیچه ها و مفاصل است. می تواند باعث بهبود استقامت و انعطاف مفصل شود. همچنین این تمرینات می تواند باعث کاهش درد لگن و باسن، افزایش تحرک و کاهش خستگی شود و به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید و زمانیکه این تمرینات به نحو صحیحی انجام شوند باعث از بین رفتن مفاصل و تشدید بیماری آرتروز نمی شود.

  بهترین مرکز لیزردرمانی در اصفهان

زانو بند،بریس و کفی طبی

شما می توانید برای محافظت ازمفصل لگن و جلوگیری از ایجاد فشار ناشی از وزن بدن روی آن هنگام راه رفتن از چوبدستی یا عصا استفاده کنید. استفاده ازکفی طبی در کفش باعث حفظ تعادل بدن و بهبود عملکرد پا می شود و می تواند با عث کاهش درد لگن شود.انواع مختلفی از بریس ها می تواند باعث کاهش درد مفصل لگن و بهبود ثبات و تحرک مفصل شود.

کمپرس سرد و گرم

به کاربردن گرما وسرما درمانی باعث کاهش درد باسن و سختی مفصل در کوتاه مدت میشود. استفاده از کمپرس یخ باعث کاهش التهابات و تورم میشود و از بروز مجدد درد لگن جلوگیری میکند گرما درمانی هم باعث شل شدن عضلات گرفته شده می شود و به افزایش جریان خون در عضلات کمک می کند.

رژیم غذایی

کاهش وزن با کاهش فشار روی مفصل باعث کاهش درد لگن می شود. مفصل لگن مفصلی است که وزن کل بدن را تحمل میکند پس برای کاهش این فشار وزن خود را کمی کاهش دهید.

پیشگیری

باید از انجام فعالیت‌ها و تمریناتی که می‌توانند باعث فشار و درد در مفصل لگن و باسن شوند، پیشگیری کرد. این شامل فعالیت‌هایی مانند بالا رفتن از پله، ورزش‌های سنگین مانند دویدن آهسته، اسکی سرازیری، تمرینات ایروبیک شدید، حرکات با توقف و حرکت ناگهانی، پیچ‌خوردن، فشارهای شدید، خم شدن و زانو زدن شدید، بلندکردن یا جابجایی اشیاء سنگین، و نشستن بر روی صندلی‌های کم ارتفاع می‌شود.

هنگامی که پیشگیری قابل انجام نیست، تلاش کنید بعد از انجام این فعالیت‌ها کمی استراحت کنید تا مفاصل شما به دلیل فشار و تکرار فعالیت‌ها، خسته و دردناک نشوند.

درصورت بروز درد لگن و باسن با دوست و یا یکی ازاعضای خانواده خود درد و دل کنید تا ذهن و روح شما آرامش کافی داشته باشد و انجام فعالیت هایی مانند مدیتیشن، مثبت اندیشی و ملحق شدن به گروه های حمایتی در اجتماع می تواند به شما در کنترل بهتر درد باسن کمک میکند. درد استخوان لگن می تواند ناراحت کننده باشد به دلیل اینکه در طول روز ما از مفصل لگن خود بطور مکرر استفاده می کنیم. از آنجا که علت درد لگن می تواند مربوط به مشکل دیگری باشد بنابراین در صورت بروز درد لگن که با درمان های خانگی بهبود نیافت حتما به پزشک مراجع کنید.

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ