دیسک کمر یک مشکل دردناک است. دیسک کمر در حین بارداری حتی میتوانند دردناکتر باشد. این وضعیت به دلیل افزایش وزن مورد انتظار و افزایش فشار بر ستون فقرات میتواند در زنان باردار شایع باشد و باید توجه ویژهای به این موضوع داشت. در بعضی موارد، زنان علائم دیسک کمر را تجربه نخواهند کرد و همچنین نمیدانند که این بیماری در دوران بارداری وجود دارد. از طرف دیگر، دیسک کمر ممکن است در زنان باردار درد شدیدی ایجاد کند که ممکن است با رشد کودک بدتر شود.
آیا بارداری میتواند باعث ایجاد دیسک کمر شود؟
اولین و مهمترین نکته این است که بارداری به ندرت عامل مستقیم بروز مشکلات دیسک کمر میباشد. مگر اینکه بیمار از یک مورد شدید پوکی استخوان رنج ببرد یا به تازگی از ناحیه کمر آسیب دیده باشد، بسیار نادر است که بارداری باعث بروز مشکلات دیسک کمر شود. همانطور که قبلاً ذکر شد، سایر عوامل ممکن است در دوران بارداری ریسک افزایشی برای مشکلات دیسک کمر ایجاد کنند، مانند وجود بیماری زمینهای، آسیب قبلی یا آسیب اخیر. با این حال، عموماً دردهای زنان و دردهای کمر در دوران بارداری ناشی از تغییراتی است که در بدن و مناطق اطراف ستون فقرات رخ میدهد.
به بیان بهتر، دیسک کمر در مردان در سنین 30 تا 50 سالگی بیشتر رایج است. هنوز هم این بدان معنا نیست که زنان در این سنین از این شرایط معاف هستند. زنان میتوانند دیسکهای کمر پیدا کنند و در سنین پایین نیز میتوانند آنها را توسعه دهند. در حقیقت، 90٪ افراد در سنین 25 تا 55 سالگی به طور معمول دیسک کمر خود را در قسمت تحتانی ستون فقرات ایجاد میکنند. دیسکهای کمر که بالاتر از سطح L4 / 5 و L5 / S1 ایجاد میشوند در افراد بالای 55 سال بیشتر دیده میشود.
چه کاری میتوان برای دیسک کمر در دوران بارداری انجام داد؟
برای زنانی که در حین بارداری خود دچار درد دیسک کمر متوسط تا شدید هستند، مهم است که مثبت بمانند و وضعیت آنها توسط متخصص ستون فقرات بررسی و کنترل شود. موارد خفیف تا متوسط دیسکهای کمر از نظر سلامت و ایمنی زن و نوزادش معمولاً مشکلی ندارند. با این حال، موارد شدید ممکن است به نوعی درمان یا مداخله نیاز داشته باشد.
بیماران همچنین باید توجه داشته باشند که کمردرد و لگن درد در دوران بارداری به ویژه در سه ماهه سوم بارداری شایع است. حفظ یک ذهنیت مثبت و آموزش خود در مورد دیسک کمر برای داشتن یک بارداری راحت و بدون مشکل بسیار مهم است.
اگر درد دارید، با متخصص خود یا پزشک خود در مورد گزینههای درمانی محافظه کارانه صحبت کنید (به عنوان مثال NSAID ها، استراحت در رختخواب، تمرینات ایمن و غیره) تا از آسیب یا درد بیشتر جلوگیری کنید.
پزشک شما همچنین ممکن است پیشنهاد کند که با جراحی ستون فقرات، مراقبتهای لازم را انجام دهید تا پس از زایمان کودک، گزینههای درمانی با حداقل تهاجم یا جراحی ستون فقرات را مورد بحث و بررسی قرار دهید.
در حال حاضر، این گزینههای درمانی محافظه کارانه و مداخلهای ممکن است کمی از درد دیسک کمر شما راحت باشد (لطفا قبل از امتحان هر یک از این گزینهها با پزشک خود مشورت کنید):
- فیزیوتراپی با حرکات کششی و حرکات کششی ایمن برای دوران بارداری
- طب سوزنی
- گرما درمانی و یخ درمانی
- ماساژ قبل از تولد
- واحدهای TENS
پزشک متخصص شما ممکن است تا زمان تولد کودک به استراحت در رختخواب نیاز داشته باشد تا از عوارض بعدی جلوگیری کند. برای اطمینان از سلامتی و ایمنی فرزند خود ضروری است که به توصیههای پزشک متخصص و متخصص ستون فقرات خود توجه کنید.
مراقبت از کمر در دوران بارداری
در دوران بارداری، کمردرد به طور کلی بسیار رایج است، به خصوص در مراحل پیشرفته که رباطهای بدن شما شل میشود و رشد جنین بر وضعیت بدن شما تأثیر میگذارد. استرس ناشی از بارداری نیز میتواند بر بدن شما تأثیر گذاشته و شما را در معرض خطر آسیب دیدگی کمر قرار دهد.
یکی از دلایلی که کمر شما در معرض خطر خاص آسیب قرار دارد این است که وزن زیادی در شکم خود اضافه میکنید. این کار باعث فشار اضافی قوس در قسمت کمر شما میشود و همچنین میتواند مفاصل را از بین ببرد.
تغییرات هورمونهای شما در دوران بارداری باعث شل شدن رباطهای شما میشود که میتواند ستون فقرات و لگن شما را تشدید کند.
اگر وزن نامناسبی دارید، اضافه وزن یا سیگار کشیدن دارید، به احتمال زیاد در دوران بارداری دچار کمردرد یا سیاتیک میشوید. ورزش منظم میتواند این خطر را کاهش دهد.
چگونه میتوان از پشت خود محافظت کرد
در دوران بارداری میتوانید با اجتناب یا تغییر در انجام برخی کارها، از کمر خود محافظت کنید. این کارها را هرچه بیشتر در حاملگی خود داشته باشید اهمیت بیشتری پیدا میکند.
- از برداشتن اجسام سنگین پرهیز کنید. اگر باید چیز سنگینی را بلند کنید، زانوها را خم کنید، کمرتان را صاف نگه دارید و کف لگن و عضلات شکم خود را سفت کنید. اطمینان حاصل کنید که جسمی که بلند میکنید نزدیک بدن شما باقی بماند. به کودکان نوپا اجازه دهید تا روی دامان شما یا داخل ماشین یا حمام بالا بروند و به جای اینکه آنها را بلند کنند در کنار آنها چمباتمه بزنند.
- همیشه حالت خوبی داشته باشید. سعی کنید لگن خود را متقارن نگه دارید. بایستید و وزن خود را به طور مساوی روی هر دو پا قرار دهید، پشت صاف و لگن زیر آن قرار گیرد. از ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید. در صورت لزوم پایین و در پایین صندلی خود صاف بنشینید و پاها را روی چهارپایه قرار دهید.
- از فعالیت هایی که ممکن است به کمرتان آسیب برسانند خودداری کنید. این موارد شامل خم شدن یا پیچاندن، بالا رفتن از نردبان یا راه رفتن در تپههای شیب دار است.
- در رختخواب مراقب باشید. به پهلو بخوابید و یک بالش بین دو زانو قرار دهید. برای برخاستن از رختخواب، در حالی که زانوها را به هم نزدیک کردهاید از قسمت کناری خود و در حالی که پاها را روی زمین میچرخانید، از بازوهای خود برای حمایت بیشتر استفاده کنید.
- کفشهایی با پاشنه کوتاه (نه تخت) بپوشید. این کفشها پشتیبانی خوبی از قوس کمر دارند. از استفاده از کفش پاشنه بلند پرهیز کنید.
- استفاده از کمربند حمایتی حاملگی را در نظر بگیرید.
تقویت کمر
فعالیت بدنی منظم هنگام بارداری مهم است و میتواند از کمر شما محافظت کند. اگر دکتر شما بگوید مشکلی نیست، میتوانید ورزشهای آرام مانند پیاده روی یا ورزش در آب را انجام دهید. برای تقویت تمرینات پشتی خود با یک فیزیوتراپیست صحبت کنید.
کمر خود را با چهار زانو زدن در حالی که سرتان با کمر در یک راستا قرار دارد، تنطیم کنید. شکم خود را بکشید و پشت خود را گرد کنید. این حالت را برای چند ثانیه نگه دارید و سپس به حالت اولیه برگردید. 10 بار این حرکت را تکرار کنید.
برای حفظ عضلات شکم خود، میتوانید از تمرینات شیب لگن قوی استفاده کنید. برای این تمرین، به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید و پاها را روی زمین قرار دهید. سپس، لگن و باسن خود را به سمت عقب خم کنید تا منحنی کمرتان روی زمین صاف شود. در این حالت، به مدت 3 تا 5 ثانیه باقی بمانید. همچنین، میتوانید این تمرین را در حالت ایستاده یا نشسته روی توپ بدنسازی نیز انجام دهید.
با کشیدن آرام قسمت پایین شکم (زیر دکمه شکم) به سمت ستون فقرات، عضلات شکم و کف لگن را تقویت کنید. نفس بکشید. مدت زمان نگه داشتن این وضعیت بدن را به تدریج طولانی کنید. هر زمان که چیز سنگینی را بلند یا فشار دهید یا بکشید، این عضلات را مهار کنید.
درمانهای تکمیلی مانند یوگا و پیلاتس میتواند به برخی از خانمها کمک کند، اما همیشه ابتدا با پزشک یا ماما صحبت کنید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر کمر درد شدید است یا بیش از 2 هفته ادامه دارد با پزشک خود صحبت کنید.
گاهی اوقات کمردرد میتواند نشانه زایمان زودرس یا عفونت ادراری باشد. اگر خونریزی از واژن، ادرار دردناک یا علائم زایمان زودرس دارید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.