آنژیوگرافی یک آزمون تشخیصی رگهای خونی است . متخصص قلب و عروق با تزریق ماده رنگی به عروق خونی جریان خون را بررسی میکند ، مشاهده جریان از طریق فلوروسکوپی انجام میدهد. آنژیوگرافی برای تشخیص بیماری عروق محیطی، بیماری عروق کرونر، نارسایی وریدی ، و عمق ترومبوز وریدی انجام میگیرد. خطرات ناشی از آنژیوگرافی شامل خونریزی و یا عفونت در محل تزریق و واکنش به رنگ است.
در روش آنژیوگرافی ابتدا ماده خاصی به درون شریانی که قصد تصویربرداری از آنرا داریم تزریق میکنیم. این ماده مانع از عبور اشعه ایکس شده و در واقع موجب میشود خون هم مانع عبور اشعه شده و در نتیجه سایه شریان حاوی خون مانند استخوان بر روی فیلم دیده شود.
آنژیوگرافی نوعی عکس برداری رنگی است.
چه زمانی آنژیوگرافی به سی. تی. آنژیو ترجیح داده میشود؟
گاهیاوقات شک بالینی پزشک مبنی بر اینکه بيمار گرفتگی رگ دارد، زياد است. در چنین مواقعی از ابتدا بيمار آنژیوگرافی میشود. اما گاهیاوقات شک بالینی پزشک خیلی زیاد نیست. بنابراین سی. تی. آنژیو انجام میشود. در هر حال تکنیک سی. تی. آنژیو به اندازه آنژیوگرافی دقیق نیست. اگر احیانا سی. تی. آنژیوگرافی یک رگ تنگ را نشان بدهد این تنگی حتما باید با آنژیوگرافی تایید شود. یعنی اگر سی. تی. آنژيوگرافی نشان دهد رگ آنقدر تنگ است که نیاز به عمل جراحی دارد، جراح با گزارش سی. تی. آنژیو بيمار را به اتاق عمل نمیبرد. بلکه مجدد آنژیوگرافی انجام میدهد و با گزارش آنژیوگرافی او را جراحی میکند. بنابراین اگر شک بالینی پزشک در مورد گرفتگی رگ زیاد باشد انجام سی. تی. آنژیوگرافی در واقع تحمیل یک هزینه اضافی به بيمار خواهد بود.
چه افرادی باید از آنژیوگرافی استفاده کنند؟
احتمال گرفتگی این عروق در کسانی که عوامل خطرساز مانند سیگارکشیدن، ابتلا به دیابت، فشارخون، چربی بالا، چاقی، کمتحرکی و استرس دارند، زیاد است. ممکناست این افراد دچار درد قلبی باشند، ولی گاهی بدون علامت هستند و مثلا اتفاقی در بررسیهای تشخیصی مثل تست ورزش و اسکن قلب احتمال گرفتگی مطرح و بیمار کاندیدای آنژیوگرافی میشود. همچنین برای بررسی اختلالهای مادرزادی قلبی و بعد از سکتههای قلبی، ایست قلبی، برای بررسی بیماریهای دریچهای قلب و پارگی دیواره آئورت نیز انجام میگیرد.همچنین در افرادی که دردهای قلبی آنها را آزار میدهد و پاسخ تست ورزششان نیز مثبت است، استفاده می شود. البته باید به دردهایی توجه داشت که هنگام فعالیت بدنی وجود دارند و با استراحت بهبود مییابند و هنگام بروز به دستها هم انتشار پیدا میکنند.
پس آنژیوگرافی در موارد آنژین صدری (درد قفسه سینه)، سکته قلبی، تنگی آئورت یا نارسایی قلبی بدون دلیل انجام میگیرد.
فرد در طول انجام آزمایش چه احساسی خواهد داشت؟
فرد در طول انجام آزمایش بیدار خواهد بود و ممکن است کمی احساس فشار در محل ورود لوله داشته باشد. در برخی از موارد پس از تزریق مادۀ حاجب فرد احساس گر گرفتگی خواهد داشت. پس از انجام آزمایش، لوله از محل خارج میشود.
فرد ممکن است احساس فشار شدیدی در محل ورود کتتر داشته باشد که جهت پیشگیری از خونریزی اعمال میشود. اگر کتتر از طریق شریان رانی فرستاده شده باشد، معمولاً از فرد خواسته میشود که برای چندین ساعت پس از انجام تست، صاف به پشت بخوابد تا از خونریزی و عوارض بعد از آنژیوگرافی پیشگیری شود. این امر ممکن است باعث درد و ناراحتی پشت شود.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)